Lucrează în publicitate și scrie în timpul liber. Spune despre el că este autor de „proză scurtă și proză mai puțin scurtă”. Este unul dintre scriitorii care au debutat cu povestiri în revista iocan. Este inițiatorul proiectului Cod de Poveste, o platformă care promovează autorii români contemporani și, mai ales, proza scurtă.
Bogdan Răileanu vine în literatură, ca majoritatea debutanţilor în proză din ultimii ani, dintr-un mediu nefilologic, de unde, probabil, naturaleţea şi prospeţimea tematică. (…) Bogdan Răileanu este şi foarte priceput la dialog. Rareori am citit dialoguri mai naturale şi mai spumoase, ivite şi susţinute din nimic, pline de umor şi de sensuri secundare. (Marius Chivu)
Sigur, urbanii contemporani sunt terenul lui predilect de manevră. Sigur, și-a dat doctoratul în corporatiști și în clasa de mijloc. Dar, dincolo de asta, știe cu mingea pe toate compartimentele. Îi ies fazele comice, îi ies fazele erotice, îi ies fazele sociale, îi ies fazele subtile, îi iese sarcasmul, îi iese ironia, îi iese LGBT-ul, îi iese chiar și delicatețea. (Mihai Iovănel, Scena9)
Toate personajele – chiar toate! – care își fac apariția în paginile cărții sale sînt interesante, fac parte dintr-o lume fascinantă, pe care aerul lor ușor distrat le permite să o înregistreze cu detașare. (Doris Mironescu)
Titluri (selectiv):
- Tot spațiul dintre gândurile mele, 2017, Editura Polirom
- Dinții ascuțiți ai binelui, 2018, Editura Humanitas
- Teoria apropierii, 2019, Editura Humanitas
- Să nu lași moartea să te găsească, 2020, Editura Polirom
- Preda. Adevărul ca o pradă, 2021, Editura Polirom
Premii (selectiv):
- Selectat pentru lista scurtă a Festivalului Premier Roman de la Chambery, Franța
- Nominalizare la premiile revistei Observator cultural, secțiunea debut