A studiat Litere și este professor la Universitatea „Babeș-Bolyai”, la Departamentul de Limbi și literaturi asiatice. A publicat volume de poezie, teatru, eseu și romane.
Cartea numerilor e despre datoria de a rememora și restaura „propriile noastre rădăcini pentru a supraviețui și a transmite urmașilor povestea trecutului“, căci pierderea ei pune în primejdie viitorul. Despre memorie ca „poveste prin care o comunitate poate fi ținută împreună chiar și în fața nenorocirilor istoriei“. (…) Toate intervențiile la vedere ale autoarei nu sunt nicio clipă artificii formale menite să proclame o modernitate îndoielnică a construcției sale, ci meditații profunde asupra scrisului, asupra rostului ficțiunii, asupra limitelor sale, dar și asupra libertăților sale primejdioase.” (Irina Petraș)
S-a încăpățînat să creadă că literatura mai poate fi, în secolul nostru atît de apatic și de confuz, sursa unei redeșteptări a conștiinței de sine sau măcar a unor problematizări care, formulate în mediul academic ori pe așa-numita „piață a ideilor“, nu ajung pînă la cititorul fără astfel de interese. S-a încăpățînat și a cîștigat!” (Bogdan Crețu)
Credit foto: Loránd Vakarcs
Titluri (selectiv):
- Coborârea de pe cruce (Cartea Românească, 2001)
- Chemarea lui Matei (Echinox, 2002)
- Cruciada copiilor (Cartea Românească, 2005)
- Cinci nori colorați pe cerul de răsărit (Cartea Românească, 2006)
- Lecția de aritmetică. Teatru (Echinox, 2006)
- Viețile paralele (Cartea Românească, 2012)
- Cartea numerilor (Polirom, 2018)
- Pandemia veselă și tristă (Polirom, 2020)
Premii (selectiv):
- Premiul Academiei Române pentru Proză (2006)
- Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru Proză (2013)
- Premiul Courrier International pentru cea mai bună carte străină, 2020