Este scriitor, regizor de teatru și scenarist. A fost redactor-șef al Editurii Polirom, unde a inițiat în 2004 colecția „Ego. Proză”, pe care o coordonează și în prezent. A pus în scenă diverse spectacole de teatru, a realizat numeroase scenarii de lungmetraj, scurtmetraj și de serial TV. Din 2017 este director al Muzeului Național al Literaturii Române Iași și al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT).
S-au scris atât de multe romane excelente despre viața în comunism în Rusia sovietică și în țările din Europa de Est, încât este greu pentru un scriitor să găsească azi un mod original de a descrie opresiunea, cruzimea și nedreptatea instituționalizate ale acestor regimuri înainte de colapsul lor din 1989. Dar Lucian Dan Teodorovici a reușit să facă asta în Matei Brunul. (David Lodge, Dalkey Archive Press, 2017)
Citind această carte, am avut o revelație. Cum poți să redai o istorie care și nouă ne e cunoscută (experiența comunismului și a stalinismului) într‑un mod atît de proaspăt și de neobișnuit? Și asta la toate nivelurile, și ca limbaj, și ca idei. >> (Olga Tokarczuk, Observator cultural, 2017)
De ce să citești romanul? Pentru că această carte este Amélie Poulain în Soviete, Candide în Republica Populară Română. Este povestea de neuitat a unui erou blajin intrat în pielea funambulilor care trec Styxul. (Marine de Tilly, în Le Point, 2013)
Titluri (selectiv):
- Circul nostru vă prezintă (Editura Polirom, 2002)
- Atunci i-am ars două palme (Editura Polirom, 2004)
- Celelalte poveşti de dragoste (Editura Polirom, 2009, 2014)
- Matei Brunul (Editura Polirom, 2011, 2014)
- Cel care cheamă câinii (Editura Polirom, 2016)
- Silvestru și Marele Dictator (literatură pentru copii, Editura Polirom, 2020)
- Mustaţa lui Dalí și alte culori (în colaborare cu Felix Aftene, pictoroman, Editura Polirom, 2020)
Premii (selectiv):
- Nominalizare International Dublin Literary Award, 2020
- Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, 2015
- Premiul pentru Proză al revistei „Observator cultural”, 2012
- Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România, Bucureşti, 2012