Publicații și platforme accesibile online care publică frecvent literatură contemporană românească și unde puteți parcurge și alte fragmente ale autorilor din proiectul 5minutedeliteratură.
Sunt listate exclusiv publicațiile și platformele riguroase în respectarea drepturilor de autor.
Cod de poveste este un proiect dedicat exclusiv prozei scurte, conceput pentru cititorii din metrou sau cei de pe Insta. Lungimea textelor este de 5-20 de minute. Textele publicate sunt integrale. Periodicitatea este săptămânală. Exclusiv text literar.
Linkuri rapide:
Contemporary Literature Press (CLP/MTTLC) este editura online, cu acces gratuit, specializată în publicarea de traduceri din și în limba engleză. Editura a publicat peste 500 de volume PDF, majoritatea bilingve. Dintre acestea, o mare parte sunt volume de poezie.
Linkuri rapide:
Susținută de Institutul Goethe, platforma dlite este foarte bine corelată cu piața de carte din România, prezentând texte ale multor autori recent apăruți sau în curs de apariție la marile edituri. Arhivele de până în 2021 sunt pe o secțiune distinctă a site-ului.
Restartul din 2021 al revistei Familia i-a adus o mult mai consistentă prezență on-line.
Linkuri rapide:
Revista Ficțiunea este dedicată aproape exclusiv publicării de text literar, predominant proză. De asemenea, susține formate novatoare, precum scrierea participativă și flash-fiction. Ficțiunea Opt Motive susține și o secțiune de debut.
O mie de semne este un proiect personal care a depășit cu mult amploarea unui blog de literatură. Arhivele site-ului pun la dispoziția cititorilor sute de texte, ale unor autori cunoscuți, dar și ale multor debutanți.
Linkuri rapide:
Laconic este o nouă platformă literară, care își propune să revitalizeze interesul pentru literatura română contemporană prin promovarea formatului flash fiction.
Linkuri rapide:
Matca literară este o revistă nou apărută, cu un format clasic, care reunește cronici, interviuri, actualitate și text literar. Are ediții prin trimestriale și este frecvent actualizată online.
Linkuri rapide:
Înainte de a fi portal cultural, Liternet a fost o inițiativă de promovare a literaturii române pe internet. Platforma continuă să publice autori contemporani și deține o arhivă importantă de texte literare și carte digitală, inclusiv antologii. Liternet publică și teatru și scenarii de film.
Linkuri rapide:
Litero-mania este o platformă literară independentă. Are ediții săptămânale în care publică fragmente de proză, grupaje de poezie, dar și formate 2.0, precum Flash Fiction Stories.
Linkuri rapide:
Revista Cultura a inițiat în 2020 segmentul 5 minute, pe baza căruia s-a dezvoltat actualul proiect 5minutedeliteratura.ro. În paralel, a fost lansată și o secțiune Comunități creative, deschisă autorilor emergenți.
Linkuri rapide:
- secțiunea 5 minute
- secțiunea Comunități creative
România literară este principala publicație a Uniunii Scriitorilor. Revista publică săptămânal mai multe secțiuni de poezie și, cu mare frecvență, fragmente de proză. Edițiile sunt disponibile integral și gratuit pe site-ul revistei, începând cu 2018. Arhiva veche, din perioada 2000-2018, este disponibilă pe Web Archive.
Linkuri rapide:
Suplimentul de cultură are o colecție importantă de texte literare ale autorilor apăruți la Polirom. Editura ieșeană a avut în ultimele decenii cel mai consistent program de literatură contemporană românească. Aproape toate cărțile au fost prefațate cu avanpremiere în Suplimentul de cultură.
Linkuri rapide:
Arhiva digitală a revistei Vatra este disponibilă începând cu 2014. Revista apariții lunare.
Linkuri rapide:
Viața Românească este revista literară cu cea mai mare tradiție în România. Apare, cu foarte puține întreruperi, din 1906. În toate edițiile lunare din ultimele decenii, revista publică mai multe grupaje de proză și poezie. Edițiile online sunt disponibile începând cu 2007.
Linkuri rapide: