Este istoric de artă, specialist în studii clasice, traducător, eseist, filosof, scriitor și publicist, profesor emerit al Universității din București. A publicat peste 20 de volume de eseuri filosofice, studii culturale și proză literară, precum și numeroase articole privitoare la viața politică românească și la problematica filosofiei politice și morale. Este fondator al Grupului pentru Dialog Social.
Nu l-aș numi pe Andrei Cornea un pesimist. Este însă, fără îndoială, un moralist sceptic. A învățat din nenorocirea veacului trecut că orice promisiune utopică sfârșește în delir concentraționar. Știe că doctrina libertății absolute nu are cum să nu culmineze, așa cum a intuit Dostoievski, în despotismul total. (Vladimir Tismăneanu)
Ce și cine mai suntem, când ne-am pierdut prietenii, patria, cetatea, limba și Dumnezeul? Cum poate credința modela lumea și ce te faci când realitatea în care crezi te minte? E posibil ca, vreodată, să apară o mare credință unificatoare, un fel de esperanto al religiei, care să-i apropie pe toți oamenii? […] Sfatul criticului: Nu ratați intervențiile Autorului, un personaj simpatic și foarte atent la poveste. Vă vor fi de folos. (Ioana Pârvulescu)
Nu foarte lungă, intensă, provocatoare, Excepţia este rezultatul unei minţi care a distilat cultura mare fără emfaze inutile şi zorzoane impractice, rodul unei reflecţii autentice si îndrăzneţe.” (Doru Căstăian)
Titluri (selectiv):
- Noul, o veche poveste (Humanitas, 2008)
- Poveşti impertinente şi apocrife (Humanitas, 2009)
- Realitatea şi umbra (Humanitas, 2013)
- Uimitoarea istorie a lui Şabbatai Mesia (Humanitas, 2015)
- Amintiri din epoca lui Bibi. O post-utopie (Humanitas, 2019)
- Excepția (Humanitas, 2021)
Premii (selectiv):
- Premiul PEN România pentru volumul Miracolul. Despre neverosimila făptură a libertății (2015)
- Premiul „Omul cu dileme”, acordat de revista Dilema veche (2016)
- Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România pentru romanul Lanțul de aur