Este poet, prozator, dramaturg și ziarist. A studiat (la București, Madrid și Tel Aviv) administrație publică, științe politice, istoria ideilor și a mentalităților, cultură și civilizație ebraică. În ultimii cincisprezece ani, a fost premiat în repetate rânduri pentru activitatea sa publicistică, fiind, printre altele, cel mai bun debutant, cel mai bun tânăr jurnalist de cultură, cel mai bun editorialist și cel mai bun reporter din România. Se numără printre părinții fondatori ai site-lui Recorder.
Site personal: andreicraciun.eu
Prin subiectele pe care şi le alege şi prin felul cum le tratează, el leagă jurnalismul de literatură şi aprinde focul sub cuvinte. Iar cuvintele ard de cum ţâşnesc din tastatură, aşa cum li se întâmplă de obicei poeţilor. Căci, dacă nu ştiaţi, Andrei Crăciun este poet. Haina de ziarist e doar o costumaţie de bal mascat, un joc, o convenţie. (Radu Paraschivescu)
Scrisă sub forma unui jurnal de personaj, Bilili reușește să ridice sub ochii cititorului un univers întreg, o lume agitată, în interiorul căreia dramele se petrec rând pe rând; se moare din dragoste, se consumă pasiuni ucigătoare, se împart epistole de amor de-o frumusețe aparte, se călătorește mult, inclusiv în Rusia, se află detalii despre moravurile vremii și câte și mai câte. (Nona Ropotan)
Credit foto: Daniel Vrăbioiu
Titluri (selectiv):
- Bilili, Paralela 45, 2022
- Prietenul visătorilor și al învinșilor, Polirom, 2021
- Cioran. Ultimul om liber, Polirom, 2020
- Povestea lui Ion Creangă, proiect FILIT 2018
- Nu mai suntem nemuritori, Herg Benet, 2019
- Și fericirea era obligatorie, Polirom, 2019
- Aleea Zorilor, Polirom, 2017
- Pălăria albastră și alte povestiri, Herg Benet, 2018
- La Paris, nimic din toate astea nu contează, Herg Benet, 2018
- Toată poezia lumii, Hyperliteratura, 2017
- Poezii pentru acea necunoscută, Herg Benet, 2015
- Baricadele, 2016-2019