Este prozator şi scenarist. A colaborat cu regizorul Radu Jude, iar filmele pentru care a scris scenariul au obținut premii la Cannes, Berlin și Sundance. Este membru fondator al FILIT – Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi.
Lăzărescu își construiește romanul ca pe un joc de platformă desfășurat într-o unitate relativă de timp și spațiu. (Mihai Iovănel)
Asemeni unui fotograf nostalgic, naratorul restaurează negativul unei vieți mărunte, dramatice și emoționante prin simplitatea ei. Într-o dimineață, Pavel hrănește găinile și se urcă în tren… O singură zi și două sute de pagini în care personajele par să vorbească despre nimicuri, scot bani de la bancomat, se ceartă, fumează, se împacă sînt suficiente pentru a face radiografia completă a unei generații și a unei țări. (Tatiana Țîbuleac)
La Florin Lăzărescu, acum şi aici, cred că se poate vorbi de magie albă. Altfel, în absenţa vrăjilor bune, nu ştiu cum ar fi posibil ca lumea întreagă, cu continente şi fiinţe, cu mari mărunţişuri şi mici grozăvii, să se strîngă într-un singur punct geografic, fără nume, pierdut printre dealuri şi întîmplări. Rar am citit cu atîta bucurie o carte şi tot rar am fost cucerit într-atît. (Filip Florian)
Credit foto: Teodora Rogoz
Titluri (selectiv):
- Ce se ştie despre ursul panda (Editura Polirom, 2003)
- Trimisul nostru special (Editura Polirom, 2005, 2014)
- Amorţire (Editura Polirom, 2013)
- Lampa cu căciulă (Editura Polirom, 2009, 2016)
- Întâmplări şi personaje (Editura Polirom, 2015)
- Puiul de balaur, puiul de zmeu şi puiul de om (literature pentru copii, Editura Cartier, 2019)
Premii (selectiv):
- Premiul Observator Lyceum pentru Proză, 2022