Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vişniec este, la această oră, autorul a şase volume de poezie, a cinci romane, a unei culegeri de nuvele şi a peste 50 de piese de teatru.
Din 1987 trăieşte în Franţa unde a lucra între 1990 şi 2022 ca jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului, în 1989, activitatea lui Matei Vişniec s-a derulat între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est.
Din 1993 Matei Vişniec este cetăţean francez, dar şi-a păstrat şi cetăţenia română. După căderea comunismului în 1989 Matei Vişniec a devenit unul dintre autorii cei mai jucaţi în România, cu spectacole create pe toate scenele naţionale (Bucureşti, Iaşi, Cluj, Craiova, Timişoara), precum şi în alte numeroase oraşe. Numeroase piese radiofonice realizate de Teatrul Naţional Radiofonic.
La Suceava a fost creat în 2016 un teatru muncipal care poartă numele lui Matei Vişniec
Trebuie să spunem de la bun început (…) că cele mai multe personaje ale lui Matei Vişniec se situează la incidenţa dintre comic şi tragic. Mai exact este vorba despre un tragic ce transpare dincolo de râs, dincolo de aparentul ridicol şi înşelătoarea gratuitate pe care aceste triste figuri par a le exprima. (Bogdan Crețu)
Volumele sale de poezie şi romanele recente amplifică un univers de o mare complexitate şi varietate, deşi uşor de recunoscut, căci motivele şi personajele circulă dintr-un tărâm în altul, sub nume sau chipuri diferite. Chiar dacă Vişniec descinde din teatrul absurdului, care a făcut să explodeze naraţiunea şi a deconstruit limbajul, el a fost mereu şi rămâne un „povestitor” la care totul sfârşeşte prin a avea un sens, fie şi numai cel al deriziunii tragice. (Mirella Patureau)
Titluri (selectiv):
- Groapa din tavan, Editura Cartea Românească, 2007
- Imaginează-ți că ești Dumnezeu, Editura Paralela 45, 2008
- Sindromul de panică în orașul Luminilor, Editura Cartea Românească, 2009
- Domnul K Eliberat, Editura Cartea Românească, 2010
- Dezordinea preventivă, Editura Cartea Românească, 2011
- Negustorul de începuturi de roman: roman caleidoscop, Iași, 2014
- Cafeneaua Pas-Parol, Polirom, 2014
- Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă, Polirom, 2016
- Lysistrata, dragostea mea, Junimea, 2023
Premii (selectiv):
- Premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate, 2015
- Premiul presei la Festivalul internaţional de teatru de la Avignon
- Premiul european acordat de Societarea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD, 2009)
- Premiul de literatură europeană Jean Monnet (2016)