Este scriitor, profesor și om politic român. A condus Muzeul Național al Literaturii Române din Iași (2013-2017) și este conferențiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a Facultății de Sociologie și Științe Social-Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași. În 2016 acesta a candidat pe listele partidului Uniunii Salvați România, fiind ales senator în Parlamentul României. Dan Lungu este unul dintre cei mai de succes autori români în literatura post-decembristă, romanele sale fiind traduse în peste cincisprezece limbi. printre cele mai premiate și bine primite lucrări numărându-se volumele „Raiul Găinilor”, „Sînt o babă comunistă!” și ”Fetița care se juca de-a Dumnezeu”. Unele texte ale sale au fost dramatizate, iar romanul Sînt o babă comunistă! a fost ecranizat în 2013, în regia lui Stere Gulea.
Sub pretextul confesiv se ascunde un roman foarte bun, de un umor copios, scris la persoana I, pe una dintre temele de cea mai mare actualitate: (im)posibilitatea de a împăca amintirile fericitei copilării și tinereți cu recunoașterea abjecției comuniste. (…) Cu Dan Lungu, și nu numai cu el, literatura noastră pare, din fericire, să se despartă de complexul genialității și al capodoperei, reapropiindu-se de citator. (Mihaela Ursa)
Dan Lungu nu face pe vedeta literară, deși e un romancier fără cusur, care e printre puținii care au tiraje respectabile la noi și e tradus și citit în străinătate. (Cristian Dan Teodorescu)
Șoferul din Oz e și un roman destul de vizual, încît ai pur și simplu scenele în fața ochilor. Un roman care se citește ușor, cu plăcere. Fără a putea fi considerat ușurel, romanul lui Dan Lungu are un soi de lejeritate, în sensul bun al cuvîntului. (…) Adică simți că e un blat pufos și nu unul greu, ce ți-ar putea cădea greu la stomac.” (Doina Ioanid)
Titluri (selectiv):
- Proza cu amănuntul (proză scurtă) - Editura Cronica, Iași, 2003
- Raiul găinilor (fals roman de zvonuri și mistere) - Editura Polirom, 2004
- Băieți de gașcă (proză scurtă) - Editura Polirom, 2005
- Sînt o babă comunistă (roman) - Editura Polirom, 2007
- Cum să uiți o femeie (roman) - Editura Polirom, 2009
- În iad toate becurile sînt arse - Editura Polirom, Iași, 2011
- Fetița care se juca de-a Dumnezeu - Editura Polirom, 2015
- Șoferul din Oz, Polirom, 2022
Premii (selectiv):
- Premiul Statului francez „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres”, pentru contribuții la îmbogățirea patrimoniului cultural francez, 2011
- Dublă nominalizare la Premiile Europene „Jean Monnet”, Franța, 2008: Premiul pentru literatură central-europeană „Angelus”, în 2011