Nicolae Prelipceanu este poet, prozator și publicist. S-a născut la Suceava, a făcut școala în Crasna, Marghita, Curtea de Argeș și a absolvit UBB (filologie). A lucrat ca jurnalist cultural la publicații din Cluj (Tribuna) și București (Viața Românească, Luceafărul și România liberă). În prezent, este redactor-șef al revistei Viața Românească.
A debutat editorial în 1966, cu volumul de poezii Turnul înclinat. A publicat apoi numeroase volume de poezii, proză și eseuri. Opera lui Nicolae Prelipceanu este apreciată pentru lirismul caracteristic, pentru acuitatea observației sociale și pentru luciditatea analizei. Este un scriitor versatil, care a abordat cu succes o gamă largă de teme, de la iubire și moarte, la societate și cultură.
„Uneori poemele lasă impresia pamfletului, au în comun cu acesta în ceea ce el are mai bun ironia acidă, verbigerația și caricatura, cu deosebire că poemul lui Nicolae Prelipceanu nu vizează doar cotidianul, ci este unul cu bătaie lungă, configurând un profil identitar unei românități nedecantate.” (Angelo Mitchievici)
„Poetul se revendică și de la beatnicii americani (Gregory Corso, Allen Ginsberg, John Ferlinghetti), practicând o poezie la jumătatea drumului între aşa-numitul modernism, care ignoră persoana poetului, și biografismul poeților americani citați.” (Adina Dinițoiu)
„Poetica lui Nicolae Prelipceanu se întemeiază pe enunțuri contradictorii deduse din absurdul cotidian al existenței, pe care le face veridice prin formulări grave, dar impregnate de ironie. Realitatea plină de contradicții este reflectată întocmai într-un gen personal de discurs armonizator, în cadrul căruia fapte, fenomene, idei sau tendințe paradoxale devin compatibile.” (Nicolae Oprea)
Credit foto: Nicu Ilie
Titluri (selectiv):
- Poezie: Întrebați fumul (1975)
- De neatins de neatins (1978)
- Fericit prin corespondență (1982)
- Binemuritorul (1996)
- La pierderea speranței (2000)
- O carte cu o singură pagină (2012)
- In memoriam, iubire (2015)
- Funa maro (2022)
- Proză: O zi din viața lui Andrei (1970)
- Un om cu o singură idee (1985)
- Omul care nu voia să moară (1996-2017)
- Roman sub acoperire (2018)
Premii (selectiv):
- Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie (1975, 1982, 2000)
- Premiul Academiei Române pentru eseu (1985)
- Premiul Național „Mihai Eminescu” – Opera Omnia (2013)
- Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga“ – Opera Omnia (2023)