Simona Popescu este poetă, prozatoare și eseistă. Predă, la Facultatea de Litere din București, cursuri de creative writing și de istorie a literaturii române. A fost apropiată de Gellu Naum, despre care a scris două cărţi de critificţiune. Romanul său „Exuvii”, apărut în 1997, a atins șapte re-editări succesive. Este coordonatoarea romanului colectiv „Rubik”, la care, în 2008, participau 28 de tineri scriitori. Volumul său „Cartea plantelor și animalelor” a stat la baza spectacolului de teatru „Ierbar”, pus în scenă de regizorul Radu Afrim la Teatrul Național Târgu-Mureș.
Toți autorii au încercat să traducă melancolia și anxietatea înaintării în vârstă într-un fel sau altul. În ultimul său volum de poezie, Simona Popescu a găsit, poate, cea mai cinstită metodă: în tăcere, privind mai mult în jur decât în interior (…) Un spațiu imaginar de liniște și refacere interioară. Pentru ce-și propune, Cartea plantelor și animalelor câștigă pariul cu lejeritate. (Mihnea Bâlici)
Multiplele ele-însămi se leagă între ele, se știu de cînd lumea sau dimpotrivă, se conduc, se însoțesc, se descoperă. Cartea plantelor și animalelor e acolo unde viața și poezia stau mai mult ca niciodată de aceeași parte a drumului (Svetlana Cârstean)
Pentru Simona Popescu, lumea și sinele sunt, precum pentru Alice, un nesfârșit prilej de exultanță, o izvorâre continuă de minuni, cu precizarea că poeta eludează cu bună știință, cu program, și cu farmec partea întunecată a negativităților (Ioan Moldovan)
Credit foto: Mircea Popa
Titluri (selectiv):
- Exuvii (1997, Editura Polirom)
- Juventus și alte poeme (2004)
- Lucrări în verde. Pledoaria mea pentru poezie (2006, Editura Cartea Românească)
- Opera poetică (2021, Editura Rocart)
- Cartea plantelor și animalelor (2021, Editura Nemira)
Premii (selectiv):
- Premiul Sofia Nădejde pentru Poezie, 2022
- Premiul Radio România Cultural pentru Poezie, 2022
- Premiile revistei Observator cultural pentru Poezie, 2022
- Cartea de Poezie a anului 2021 la Gala Tinerilor Scriitori