Este arhitect și scrie literatură.
Cu Cântecul păsării de plajă, Tudor Ganea se întoarce la etosul constănțean explorat în cartea de debut și scrie un fel de Gangs of Constantza al tranziției sălbatice din anii ’90 în care diverse grupări multietnice de outcasts își dispută teritoriul și influența asupra Cartierului Faleza Nord. Amestecul de violență și poezie al confruntărilor de pe malul mării este memorabil și, pe alocuri, conferă acestui roman realist murdar o calitate aproape psihedelică. (Marius Chivu)
Romanul creează o lume vie, crîncenă, descrisă la toate nivelurile ei, de la cel comportamental, la cel lingvistic. E o carte cinematografică, intensă, care taie răsuflarea. (Bogdan Crețu)
Se pare că lui Tudor Ganea îi place să înoate împotriva curentului: într-un moment literar cînd verismul de coloratură mizerabilistă şi romanul „de cartier“ au numeroşi adepţi printre tinerii prozatori (ceea ce le oferă cărţilor pe care le scriu un anumit „aer de familie“ ce devine în cele din urmă obositor), autorul Cazematei le propune cititorilor săi o istorie fabuloasă, situată sub semnul „realismului magic”. (Octavian Soviany)
Titluri (selectiv):
- Cazemata (Editura Polirom, 2016)
- Miere (Editura Polirom, 2017)
- Porci (Editura Polirom, 2018)
- 8 (Editura Polirom, 2019)
- Cantecul păsării de plajă (Editura Polirom, 2021)
Premii (selectiv):
- Premiul pentru debut al revistei Observator cultural
- Premiul Tînărul prozator al anului 2017
- Nominalizare la Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, 2019
- Nominalizare la Premiile Radio Romania Cultural
- Nominalizare la Premiile Observator Cultural
- Nominalizare la Premiile Uniunii Scriitorilor